راهاندازی بیمارستان درواقع یک سرمایهگذاری بلندمدت است که نباید با راهاندازی کلینیک دندانپزشکی تأسیس یک درمانگاه تخصصی اشتباه گرفته شود.
باید در نظر داشت که بیمارستان یک سازمان درمانی است که تمامی قوانین و مقررات یک سازمان در راهاندازی، جذب نیرو، آموزش پرسنل و فرایندسازیهای آن باید در نظر گرفته شود.
بدون داشتن یک برنامه مشخص مارکتینگ و استراتژی برندینگ، راهاندازی بیمارستان ممکن است به یک ریسک اقتصادی بسیار پرهزینه تبدیل شود.
در همان آغاز تشکیل مجمع سهامداران بیمارستان و نگارش اساسنامهها و تقسیم سهام، باید استراتژیهای کوتاهمدت و بلندمدت برندینگ و جذب بیمار نیز، به همفکری گذاشته شود.
در غیر این صورت، تضمینی برای بازگشت سرمایهها وجود نخواهد داشت.
شاید مهمترین گام در راهاندازی بیمارستان، انتخاب یک پیمانکار خبره و البته یک شرکت مشاور برندینگ و مارکتینگ در حوزه درمان است.
همکاری و همراهی این دو تیم باهم، میتواند فرایند تأسیس بیمارستان را سرعت بخشد.
بیمارستان درواقع یک موسسه پزشکی است و کلیه فعالیتهای آن در چارچوب یک سازمان، برنامهریزی و اجرا خواهد شد.
برای راهاندازی بیمارستان، مقررات و ضوابط ویژهای وجود دارد که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهدقت بر اجرای آن، نظارت خواهد شد.
برای تأسیس یک بیمارستان، نخست باید سهامدارانی گرد هم بیایند تا سرمایه مادی و علمی راهاندازی بیمارستان را تأمین نمایند.
بیش از نیمی از سهامداران باید از گروه پزشکان و پیراپزشکان باشند.
همچنین واضح است که هر بیمارستان تحت نظارت و همکاری با یک دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، قرار خواهد گرفت.
با فرض اخذ پروانههای قانونی لازم، تأسیس یک بیمارستان در چند گام اساسی باید انجام شود:
بر اساس بررسیهای سازمان مجری ساختمانها و تجهیزات دولتی و عمومی، هزینه تأسیس یک بیمارستان عمومی در شهرهای کوچک به ازای هر یکتخت بیمارستانی حدود ۵۰۰ میلیون تومان و در شهرهای بزرگ حدود ۱ میلیارد تومان برآورد میشود.
البته با احتساب هزینه تجهیزات، این رقم به بیش از یک و نیم تا دو میلیارد تومان میرسد. به بیان بهتر برای تأسیس یک بیمارستان ۲۲ تختخوابی که کمترین میزان تخت مجاز خواهد بود، باید ۴۵ میلیارد تومان سرمایه وجود داشته باشد.
البته باید توجه داشت که بسیاری از هزینههای جانبی مانند موارد مصرفی، استهلاک برخی تجهیزات در زمان ساخت، هزینههای جذب و آموزش پرسنل، هزینههای مارکتینگ، هزینههای سربار و مدیریتی و مواردی ازایندست در تخمین بودجه ساخت بیمارستان، در نظر گرفته نشده است.
باید دقت داشت که هزینههای تأسیس و فعالیت بیمارستان در چهار دستهبندی کلی قرار خواهد گرفت:
ساخت، تجهیز و خرید وسایل و همچنین جذب و آموزش پرسنل.
بر اساس مطالعات دفتر مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت، ۴۵ تا ۵۵ درصد هزینههای یک بیمارستان، صرف دستمزدها و هزینههای پرسنل و نیروهای بخش درمان میشود.
همچنین ۲۰ تا ۲۵ درصد از هزینهها برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی، ۴ تا ۵ درصد برای بخش تغذیه و بهطور متوسط ۱۲ درصد از هزینهها مربوط به کارپردازی خواهد بود.
طراحی و احداث ساختمان بیمارستان و محوطهسازی
طراحی ساختمان یک بیمارستان باید تابعی از قوانین بسیار سختگیرانهای باشد که بر عملکرد هر بخش، تأثیر خواهد گذاشت؛ ازجمله:
نخستین گام در تأسیس بیمارستان، تهیه زمین و محوطهسازی است که معمولاً ۱۰ درصد از بودجه ساخت بیمارستان را در بر خواهد گرفت.
به این معنی که هموارسازی زمین، جانمایی تأسیسات خارج از ساختمان بیمارستان، ایجاد محوطه کارگاهی، مسیرهای رفتوآمد پیاده و سواره، جدولکشی و خیابانسازی، پارکینگهای موقت و پارکینگ اصلی، ایجاد فضای سبز و مواردی ازایندست باید انجام شود.
باید در نظر داشت که یک بیمارستان ۲۲ تخت خوابی در حالت استاندارد باید حدود ۳ تا ۵ هزار مترمربع مساحت بنا داشته باشد.
البته حداقل مساحت مجاز به ازای هر تخت بیمارستانی، ۵۰ مترمربع است. درنتیجه حداقل مساحت موردنیاز ۱۱۰۰ مترمربع خواهد بود. بااینحال با رعایت استانداردهای مختلف مانند ایجاد فضای سبز، پارکینگ و مواردی ازایندست، درنهایت به بیش از ۱۱۰۰ مترمربع فضا نیاز خواهد بود.
بیمارستان بهعنوان یک سازمان درمانی، از بخشهای مختلفی تشکیلشده است که هرکدام پرسنل و مدیریت جداگانهای را شامل خواهد شد.
در چنین شرایطی استخدام، عقد قرارداد و آموزش پرسنل، یک فرایند زمانبر و پرهزینه است که باید در سرمایهگذاری اولیه، آن را مدنظر قرارداد.
استانداردهای مختلفی برای تعیین نیروی انسانی موردنیاز و بهینه در یک سازمان وجود دارد تا به بالاترین بهرهوری دستیافت.
از سوی دیگر قوانین و ضوابطی نیز از سوی دولت در این زمینه وجود دارد که معمولاً به دلیل کمبود همیشگی نیروهای پرستاری، این قوانین بهطور کامل اجرایی نمیشود.
بااینوجود یک برآورد کلی از نیروهای موردنیاز در یک بیمارستان و تعداد هر نیرو، وجود دارد: