جایگاه سوخت CNG طبیعتاً پیچیدگیهای بیشتری نسبت به جایگاه بنزین و گازوئیل دارد. اما سؤال اینجاست، این تفاوت در ساختار از کجا نشات میگیرد.
در جایگاه بنزین و گازوئیل سیالی که عرضه میشود مایع و تراکم ناپذیر است؛ اما در جایگاه CNG سیالی که عرضه میشود، گاز است که تراکم پذیر است؛ بنابراین تمامی تجهیزات این دو نوع جایگاه با یکدیگر متفاوت هستند.
اگر مسیری که سیال در این دو جایگاه طی میکنند را بررسی کنیم، خواهیم دید در جایگاه بنزین یا گازوئیل، سوخت از داخل مخزن مدفون جایگاه که تحتفشار نیست پمپ میشود.
درصورتیکه در جایگاه CNG، گاز از خط اصلی گرفتهشده و به مخزن خودروها منتقل میشود.
در جایگاه CNG با توجه به اینکه سیال انتقالی گاز است، باید تمامی آببندیها و شیرها سازگار با گاز انتخاب شوند.
نکته دیگر این است که در جایگاه CNG نمیتوان از پمپ استفاده کرد و با توجه به تراکم پذیر بودن گاز باید از کمپرسور استفاده کرد. استفاده از کمپرسور به نسبت پمپ هزینههای بیشتری برای به دنبال خواهد داشت.
از طرف دیگر با توجه به اینکه گاز طبیعی از خط لوله اصلی گرفته میشود، نیاز دارد تا ازلحاظ فشار، دما و کیفیت دستخوش تغییر قرار گیرد.
این تغییرات با استفاده از تجهیزاتی که در مسیر جریان گاز از خط لوله اصلی تا نازل دیسپنسر بکار گرفته میشوند، انجام میگیرند.
طراحی جایگاه سوخت، اعم از انتخاب کمپرسور و مخزن مناسب، از نوع و تعداد خودروهای متقاضی سوخت، تأثیرپذیرند.
با توجه به تجهیزاتی که در جهت رساندن گاز به شرایط ایدئال مورداستفاده قرار میگیرند. هزینه احداث جایگاه CNG از هزینه احداث جایگاه بنزین و گازوئیل بیشتر میشود. لذا مقوله سوددهی جایگاه CNG از اهمیت ویژهای برخوردار میشود.
اما موضوعی که واضح این است که با توجه به هزینههای سنگین احداث جایگاه CNG لازم است دولت و ذینفعان (تولیدکنندگان کمپرسور و …) شرایط خاصی در جهت تشویق به احداث و بهرهبرداری جایگاههای CNG در نظر بگیرند.
موافقت اصولی احداث نقطه عرضه توسط شرکت به نام متقاضی پس از پذیرش تقاضا و بررسی مدارک صادر و متقاضی حق انتقال به غیر را به هر صورت و عنوان فروش، هبه، شراکت و ... تا شروع بهرهبرداری نخواهد داشت.
مدت اعتبار موافقت اصولی احداث جایگاههای CNG تک منظوره و دومنظوره یک سال و تمدید اعتبار آن فقط به مدت 6 ماه دیگر امکانپذیر خواهد بود.
پس از بهرهبرداری، انتقال یا فروش بخشی از عرصه و اعیان و یا تمامی نقطه عرضه پس از ارائه مدارک فردی و احراز شرایط عمومی با کسب موافقت شرکت بلامانع است.
زمین پیشنهادی جهت احداث جایگاه باید دارای کاربری خدماتی باشد و امکان تغیر کاربری برای جایگاههای تک منظوره و دومنظوره، 20 سال پس از شروع بهرهبرداری است.
فعالیت جایگاههای بهصورت 24 ساعته بوده لیکن در صورت دریافت تقاضای کتبی صاحبان جایگاه مبنی بر عدم وجود مشتری در ساعات خاص شب با در نظر گرفتن استمرار تأمین نیاز مصرفکنندگان و شرایط محلی، نسبت به کاهش ساعت کار جایگاه در شب بررسی لازم انجام و در صورت امکان موافقت خواهد شد.
طراحی ابنیه و معماری ساختمان اداری جایگاه با توجه به تأیید منطقه آزاد خواهد بود.
بهرهبرداری از جایگاه با صدور مجوز بهرهبرداری از سوی شرکت انجام خواهد شد.
بر اساس مصوبات موجود، متقاضیان احداث جایگاه CNG لازم است از فروشندگان مورد تأیید شرکت ملی پخش، نسبت به خرید تجهیزات جایگاه اقدام نمایند و این شرکت هیچگونه تعهدی در خصوص ارائه تجهیزات بهصورت بلاعوض به متقاضیان ندارد. همچنین لازم است متقاضیان قبل از هر اقدامی در چارچوب ضوابط ابلاغشده، در حوزه احداث و بهرهبرداری از جایگاه، با یک شرکت تخصصی زنجیرهای قرارداد همکاری منعقد نمایند.
استفاده از نیروهای انسانی آموزشدیده.
گذراندن دورههای آموزشی ایمنی و زیستمحیطی و بهرهبرداری از جایگاه الزامی است.